Bazsalikomos spenótos tészta sült zöldségekkel, szezámkrémmel

spenot_spagetti05_fin.jpg

Megint zöldet főzöl? - csomagolta érdeklődésbe a kritikáját nagyobbik kosztosom. Nem tehetek róla. Gyanútlanul nézelődöm a piacon, amikor ezek a nyikhaj levelek klorofilltól felbátorodott önbizalommal rendszeresen leszólítanak. A spenótnak szívesen hagyom, hogy hazakísérjen, mert a gyerekeim nem szeretik, én meg próbálom megtalálni a módokat, hogyan eszik meg mégis. Most csupa olyan elemmel vettem körbe, ami mindig bejön: többek közt tésztával,  bazsalikommal, házi szezámkrémmel.

 

A spenóttal többször meggyűlt a bajom a hozzátáplálás ideje óta. Megkerülhetetlen szereplő, A és K-vitamin-forrás, többféle B-vitamint, például folsavat, magnéziumot, és egyéb fontos ásványi anyagokat tartalmaz. Átlagosan a 9-10. hónaptól kínálható, de annyira makacsul kesernyés alapízt képvisel - részben épp a magas tápanyag tartalma miatt -  hogy az ősi, evolúciós ösztönök ellen kell dolgoznunk, hogy a kicsik megszeressék. A természetben a mérgek egy része keserű, ezért valószínűleg az ősember gyermeke is fenntartással kezelte, ha apja egy csokor spenótot is a kőasztalra dobott a vadászatról a mamut mellé.

 

Ráadásul vannak gyerekek, akik különösen érzékenyek a keserű ízre, mert ízérzékelő receptoraik így rendelték el. De ha spenótról van szó, sokkal több zöldség, gyümölcs, mag a segítségére tud sietni, mint azt a hozzátáplálás ideje előtt gondoltam volna.

 

A spenót jóakarói

 

Az első jóakarói a krumpli, és a banán, amelyek az első spenótpürék kiegészítője szokott lenni. Nálunk a batáta volt inkább nyerő, párolva, vagy sütve a spenóthoz keverve. A sárgarépa is nagy segítség tud lenni, még inkább a sütőtök. Aztán következtek a zöld színű támogatók: a cukkini, a zöldborsó, és a bazsalikom - külön-külön és együtt is. Hallal is mehet ilyenkor, de tésztával, vagy akár sós crumbleként (lazaccal és zöldborsós, spenótos, kókusztejes szósszal, a tetején rizskeksz morzsával) is jolly joker. A paradicsom is sokat tud dobni a népszerűségén, nyitottabb gyerekek még talán céklával is megtűrik valami vörös hús, mondjuk kacsa mellé. Lehet, hogy szokatlan, de reggeli kásákhoz vaníliával, naranccsal is remek.

 

Egyéves kor környékén lencsékkel, csicseriborsóval, kelbimbóval jól passzol.  Egyéves kor után tojásos fogásokhoz, vagy sajtfélékkel minden formában esélyes a sikerre, nálunk a spenótos curry is ment, a gyömbért jól bírja, és dióval, más magokkal, illetve szezámmaggal megint csak remek. Másfél éves kor után gombákkal is jó ötlet összeadni, akár spenótos gombapástétomként, akár rakott tészkaként. Lecsószezonban, amikor a paradicsom és a spenót még épp éri egymást, akkor saksukaként isteni.

 

Ez a verzió a bazsalikom és szezámmagból készült, egyszerű házi tahini támogatásával juthatott el az étkezőasztalig. Még éppen volt egy utolsó, hazai cukkini is a hűtőben, amit hozzá tudtam tenni, de télen sütőtököt, batátát, zellert, vagy sárgarépát jobb hozzá pirítani. A meleg ősznek köszönhetően a bazsalikom is sokáig kihúzta, bár egy ideje már bent, egy cserépben. Abból is az utolsó leveleket használtam fel. Helyettesíthető pesztóval.

 

A szezámmag és a még hozzádobható magok miatt egyéves kortól ajánlott. Baba változatban fokhagyma és tahini nélkül, valami más krémesítő anyaggal (pl. rizstejszín) a 9. hónaptól kínálható.

 

Hozzávalók családi adaghoz:

 

Étvágytól függően kb 30 dkg spagetti (nálunk most DM saját márkás vöröslencselisztes, gluiténmentese)

30 dkg spenót

6-8 bazsalikomlevél (vagy 2 evőkanál pesztó)

1 fokhagyma

1 vöröshagyma

1 közepes cukkini

1 kisebb zeller

Pirításhoz kókuszzsír, vagy más, szimpatikus olaj

80 gramm szezámmag

Semleges ízű, hidegen sajtolt olaj (a legjobbak erre szerintem a hozzátáplálós olajak, pl a Byodo-féle)

Pici só

Olívaolaj

Opcionálisan: ha van kéznél curryfű, esetleg 1-2 kardamom, az még izgalmassá teszi, a végén pedig jöhet még egy pár csepp szezámolaj, és esetleg dió, tökmag.

 

Elkészítés:

 

A zöldségeket megmosom/pucolom. A meghámozott zellert és a héjas cukkinit apróra kockázom. A spenótot víztakarékosságból egy tál vízben mosom meg, a szárait letépkedem, minél finomabbra aprítom, és a leveleket kisebb darabokra tépkedem. A bazsalikomot mozsárban összetöröm, és egy kis olívaolajat adok hozzá.)

 

Felteszek vizet főni a tésztának, és ha forr, olajjal, sóval megfőzöm.

 

Egy kisebb serpenyőben zsiradék nélkül szezámmagot pirítok, kávédarálóban minél finomabbra darálom és hozzákeverek annyi extra szűz /hozzátáplálós olajat, amennyitől krémes állagot kap. Lehet sűrűbb, lehet hígabb.

 

Egy nagyobb serpenyőben sütőolajon (pl kókuszolaj) megpirítom a zellert, és ha kell, egy kis vizet hozzáadva ízlés szerint puhítom. Kiveszem. Jöhet a cukkini nagy lángon, hogy inkább piruljon, ne essen össze. Kiveszem. Jöhet a hagyma, a fokhagyma, aprított spenótszár, majd a spenót, amíg összesik, pár levél curryfű, összetört kardamom, végül az előkészített bazsalikom, és egy kis só. Máris elkészült minden, tálaláskor a tészta és zöldségek megkapják a szezámkrémet, és egy kis szezámolaj, esetleg még magok kerülhetnek rá.

 

Még több spenótos fogás a kicsiknek:

 

Spenótos zöldborsó püré 

Zabgnocchi spenótos szósszal

Diós sajtos spenótfasírt

Náthatűző spenótcurry

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr114405252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása