A kis Jézusnak milyen születésnapi tortákat sütött az anyukája? - tette fel a komoly vallásgasztronómiai kérdést nemrég ötévesem azzal a szándékkal, hogy az ünnepelt kedvencével készüljünk a születésnapjára. Igyekeztem utánanézni, és mindjárt el is mondom, mire jutottam, de inkább a sztenderd karácsonyi hagyományok felé próbáltam terelni a beszélgetést. “És egyébként hányadik születésnapja lesz most? - kanyarodott vissza az eredeti felvetéshez. “A becsült születési ideje alapján a kétezertizennyolcadik, de ennyi gyertyát nem teszünk a tortára, rendben?”
Több apostoli utalás is tanúsítja, hogy Jézus szívesen evett halat, szőlőt és kenyérféléket. Káliumigényeit valószínűleg fügével pótolta, desszertként jól jöhetett a datolya. Történeti feljegyzések szerint amit a kor emberei biztosan ettek, az antioxidánsban és C-vitaminban gazdag gránátalma, olajbogyó, és olajos magok. Neveltek bárányt, kecskét, készítettek mézet, olajat, bort, ecetet, aszaltak gyümölcsöket.
A reggelik jellemzően gabonakásából, árpakenyérből vagy más lepényféléből, és szezonálisan elérhető gyümölcsökből álltak. A fő étkezés vacsora volt, amikor is fava babos, vagy csicseriborsós, zöldséges, zöldfűszeres raguk kerültek az asztalra, esetenként hússal, még többször hallal. A halat sózással, szárítással tartósították. Jó érzés fogott el ezek olvasásakor, mert úgy tűnt, egyszerű és teljes értékű ételeket ettek. Cukornak még híre sem volt, így az édességeket gyümölcsök, aszalványok felhasználásával készültek. Itt olvasható egy érdekes írás angolul a bibliai idők étkezési szokásairól, és Mária kóser konyhájáról.
Na hát ez a torta annyiban közelít a názáreti alapokhoz, hogy szezonális alapanyagokból készült, rostban gazdag és javarészt gyümölcsök édesítik. Három sült alma püréjét használtam édesítésképp, amit még ki lehet egészíteni valamennyi cukornak megfelelő édesítővel, ha szükséges. A tésztáját a dió uralja, és az állaga nem annyira a piskóták, inkább a kevert tészták tartalmasabb, tömörebb jegyeit hordozza.
A krém nagyon egyszerű, nem főzött, nem angol, hanem kisgyerekek mellett is könnyen összerakható, érzékeny műveletektől mentes, diós sütőtökkrém. A szederből készült velőt átpasszírozzuk, az allergizáló apró magok így kikerülnek belőle.
A torta karotinokban, antioxidánsban és rostban gazdag, de a szénhidrát és fruktóztartalma (különösen az alma miatt) magas, ezt érdemes figyelembe venni. A dió miatt egyéves kortól kóstolhatják a gyerekek.
Hozzávalók (2 db 16 cm-es, vagy 1 db 24-es kapcsos tortaformához)
Almapüré
3 db édes alma 20-25 perc alatt megsütve és krémesre turmixolva
Tészta
25 dkg darált dió
6 db tojás
5 dkg rizsliszt/ hajdinaliszt/ kölesliszt
1 kk sütőpor
1 tk kardamom
1 kk fahéj
Kezeletlen citrom héja és néhány csepp leve
Kb 3 evőkanál cukornak megfelelő édesítő (pl eritrit, stevia)
Pici só
Krém
60-70 dkg sült sütőtök püré
10 dkg darált dió
1 dl tejszín/ laktózmentes tejszín/ nálunk kókusztejszín
Vaníliaesszencia minél több
Kezeletlen narancs héja
Pár facsarás citromlé
3 evőkanál vaj / nálunk kókuszzsír
Ha még szükséges, 1-2 evőkanál édesítő (legutóbb kipróbáltam glicinnel édesítve de juharszirup, agavé, méz is remek)
Szederszósz
20 dkg szeder (ilyenkor mirelit)
1 tk őrölt fahéj
Díszítés
4-5 darab zsályalevél vajban / olajban megsütve
Kb 5 dkg szeder
Más apró, bogyós gyümölcs (pl liofilizált áfonya, vagy vörösáfonya)
Egy kis durvára tört, pirított dió, de tökmag is lehet
Elkészítés:
Az előkészületben az almát és sütőtököt megsütjük. Ha megsültek, a héjakból kikanalazzuk, és külön tálban turmixoljuk.
A szedret lassú lángon feltesszük főni. Ha őrölt fahéjat használunk, akkor menet közben szórjuk hozzá, ha egy egész rudat, akkor az elején. Jó 25 percig rotyoghat.
Közben a sütőt 170 fokra kapcsoljuk.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy kis sóval habbá verjük. A lisztet a dióval, a fűszerekkel és a szódabikarbónával elkeverjük. A sárgáját az édesítővel kikeverjük, hozzáreszeljük a citromhéjat, belecsöpögtetünk egy kis citromlevet, az almapüré felét belekanalazzuk, és ha simára kevertük, hozzáforgatjuk a lisztes keveréket. A legvégén pedig óvatosan a fehérjehabot.
A kiterítünk egy sütőpapírt, és ráhelyezve a sütőforma /vagy a két kisebb sütőforma alját, körberajzoljuk, kivágjuk, és a kiolajozott tortaforma aljára tapasztjuk. Így egyszerűbb lesz majd kiemelni a sült tésztát. Belekanalazzuk a masszát, óvatosan megrázogatjuk, hogy egyenletes legyen, és mehet a sütőbe 25 percre. Jó barnára kell sülnie a tetejének, akkor készül el belül is.
Közben elkészült a szederszósz. Egy tálkába szűrőn keresztül átpasszírozzuk, és a magtalan szószhoz keverjük az almapüré másik felét.
Jöhet a krém. Késes aprítóba kanalazzuk a sütőtökpürét, a tejszínt /kókusztejszínt, a vaníliakivonatot, a vajat /kókuszzsírt, édesítőt, és krémesre keverjük. A végén belereszeljük a narancshéjat, hozzákeverjük a darált diót és legalább két órára a hidegben állni hagyjuk. A tésztának sem árt a pihenés.
Ha két tortaformában sült a tészta, akkor mindkét korongot kétfelé vágjuk, ha egy nagyobb formában, akkor lehetőleg háromba. Betöltéskor az egyik réteg szederkuli legyen - ha túl soknak tűnik a sütőtök a krém, akkor kerülhet rá az is.
Miután bevontuk a tortát, állhat még pár órát. A legvégén a megtisztított zsályaleveket serpenyőben egy kis olajon /vajon megsütjük, és mehet a tortára a többi díszítőelem is.
Még több torta: