Narancsos kakaós diókrém tahinivel - SOS ajándék az utolsó pillanatra

A csoki-narancs kombó annyira kilencvenes évek - mondta egy ismerősöm, amikor kedvenc ízkombókról beszélgettünk. Szerettem a kilencvenes éveket: az első, haladóbb benyomások az életről, a Diákszigettől a jazzig, a művészfilmektől a még elvetemültebb művészfilmekig, a barátságtól a szerelemig akkor…

olvass tovább

Hello karácsony! A gluténmentes sütés titkai - melyik liszt mit tud?

Gyakran kapok alternatív lisztekkel kapcsolatos kérdéseket: miért hajdinaliszttel készítem a palacsintát, kevert tésztás tortát, zabliszttel a tortillát, vagy épp mire jó a csicseriliszt? Nyolc éve már, hogy amatőrként kísérletezem a gluténmentes lisztekkel, és tapasztalom, hogy vannak jó…

olvass tovább

Hello karácsony! Rokonokat összetartó, üzbég rizses hús - baba változatban is

Nem tipikus karácsonyi fogás következik. Amikor ünnep táján megindul a rokon- és barátvándorlás, és több generációt látunk vendégül, különféle igényekkel, és még beszélgetni is jól esne velük, nemcsak főzni és felszolgálni, akkor jó ötlet egy egytálétel valami kis csavarral. A rizses hússal nem…

olvass tovább

Narancsos májpástétom vöröslencse tallérral, babáknak is - bolti májkrém helyett

- Mit jelent, hogy azt a kutya, meg a mája?  - Az egy választékos, bosszankodó mondat. Jobban hangzik, mint egy káromkodás.  - És a kutya tényleg szereti a májat?  - Biztos van, amelyik nem, de jellemzően igen. Emlékszel, a piacon van az a hentes, aki mindenféle háziállat-csemegét árul:…

olvass tovább

Zöldséges mazsolás köles kuszkusz - Az ezerarcú köles újra talált-süllyedt

A Berber törzsek, akik az 1200-as évek óta készítenek kuszkuszt, mindent tudtak arról, mivel is jár együtt a XXI. század felgyorsult életmódja. A kuszkusz a létező legkönnyebben elkészíthető, és leggyorsabb köretei közé tartozik, teljes joggal imádja a világ. Nekem nagyon hiányzik a gluténmentes…

olvass tovább

Csipi gluténmentes káposztás gnocchija - Hatéves a konyhában

  Köszi a saját készítésű ebédet! - dobta be lánykám a mosogatóba a tányérját. Régebbi posztjaimban írtam már, hogy ha jó evő gyereket szeretnénk, a kezdetektől próbáljuk bevonni minél gyakrabban a vásárlásba, főzésbe, amúgy is irgalmatlan idő elmegy az etetés logisztikájával. És ennek később…

olvass tovább

Tanácsok a kacsa bevezetéséhez és omlós kacsacomb szilvás birsalmás zöldségekkel - baba változatban is

“Döbrögi uraság úgy enne egy kis kacsasültet”- mondta időnként a nagypapám a nagymamámnak, amikor megkívánta kedvenc fogását. A nagymamám mestere volt a kacsasütésnek, a saját nevelésű (de a máshol nevelkedett kacsákat is) feledhetetlenül omlóssá tette. Amikor nekiállt, az ünnep volt. Néhány…

olvass tovább

Dr. Schwab Richard: Nem ússzuk meg, hogy törődjünk magunkkal, a minőség már nem vehető pénzért

 A jövő az, hogy saját magunk termeljünk, akár egy erkélyen - állítja az ismert gasztroenterológus. Ez a mondat nem is lehetne aktuálisabb, amikor látjuk, a világ fogyasztási szokásai milyen természeti katasztrófákkal járnak. Dr. Schwab Richarddal sokakat érintő témákról beszélgettem, abból…

olvass tovább
süti beállítások módosítása