Miért nem jön már a baba? Így segíts neki megfoganni!

img_0115.jpeg

“Sokszor tapasztalok félelmet azoknál a nőknél, akik termékenységi problémákkal küzdenek. Még mielőtt bármilyen életmódváltó módszerre rátérnénk, a gondolatokat kell átalakítani”- mondta Kokavecz Katalin táplálkozási és életmód mentor. Én is ugyanúgy szorongtam évekig, amikor végigjártam, milyen életmód, étrend és módszerek segíthetnek nekem a teherbe esésben. Azóta már komplex, termékenységet segítő programok léteznek, és főleg az étrendi oldalra koncentrálva négy izgalmasan gondolkozó szakembert és segítő módszerét be is mutatok. Konkrét ételekre, vitaminokra is kitérünk, a végén saját ötletekkel, amelyek támogatják a termékenységet.

 

10 étel, ami segít megfoganni - kezdhetném ilyen bulvárosan ezt a posztot, de valójában a téma sokkal mélyebb. Első babánk nehezen jött össze. Akkor, nyolc-kilenc éve még nem volt ilyen bőséges választék életmód programokból, csomó táplálékkiegészítőt, terápiát, pszicho kúrát kipróbáltam. Sok éve már, hogy gyógyszert szedtem az autoimmun pajzsmiriggyulladásom miatt, és kerestem helyette a természetes megoldásokat. De endokrinológusom mindig elmondta, hormonhiányra hormonpótlás a megoldás. 

 

Az  első nőgyógyász, aki megállapította, hogy ösztrogén dominanciám van, rögtön az inszemináció felé terelt. A következő nógyógyász már PCO-t is látott, magas tesztoszteron szinttel, ugyanakkor inzulinrezisztencia nélkül. Volt viszont érzelmileg terhelő munkám, sűrű, zaklatott napjaim, feldolgozatlan gyerekkori élményeim, és sok-sok, mikrózható készételem, csokiszeletkém. 

 

Inszemináció helyett a belső nagytakarításba vágtam inkább bele: a reflexológiától a shiatsun át az akupunktúráig, a kineziológiától a szomatodrámán és integrál pszichológián át az agykontrollig. A rendszeres főzést is bevezettem. Étrendváltásom, amiben a párom is velem tartott, az egyik legnagyobb lökést adta ahhoz, hogy idővel természetes úton megfoganjanak a gyerekeink. Próbálkoztam több  étrenddel is, végül az AIP-ból (autoimmun protokoll) több elemet beemelve egy saját változatot alakítottam ki, amit éveken át be tudok tartani. 

 

Azóta a funkcionális táplálkozással kapcsolatos tanulmányaim is segítettek abban, hogy jobban értsem, mi hogyan hat a szervezetre. Diéták mellett nem köteleztem el magam, és tudom, hogy étrenddel nem lehet mindent megoldani, itt is inkább arra szeretném ösztönözni a babát tervezőket, hogy nézzék át, mit esznek, és milyen, fontos tápanyagokkal érdemes feltölteniük magukat. 

 

 Ismerd meg az "érzelmi toxinokat"!

kokaveczkatalin.png

Kokavecz Katalin 

 

“Sokszor tapasztalok félelmet, a szűkösség megélését azoknál a nőknél, akik termékenységi problémákkal küzdenek”- kezdte első szakértőm, Kokavecz Katalin egészség és életmód mentor, a MED Központ alapítója.  Jó szó a szűkösség, ebben benne van a küzdelem a babáért, a várakozás nehézsége, a sokszor visszatérő reményvesztettség, a laborleletektől, diagnózisoktól való félelem, étrendi oldalról pedig a düh-önsajnálat közt lavírozó veszteségérzés amiatt, ha valamiről le kell mondani az amúgy is lemondásokkal terhelt időszakban. Kata többek közt ezeket hívja érzelmi toxinoknak. 

 

“Olyan krónikus stresszt tudnak előidézni a szervezetben, amelyek a vegetatív idegrendszer szimpatikus ágának dominanciáját tartják fent. Ez folyamatos készenléti állapotot jelent, amelyben képtelenség teherbe esni. A nyugalmi folyamatokért felelős paraszimpatikus ágat kell támogatnunk ahhoz, hogy egy baba meg tudjon foganni. Minden esetben elsőként a gondolatok, a szemléletmód átalakításával szoktam kezdeni, ha termékenységi problémákkal fordulnak hozzám.”

 

Az egészségmentor az Autoimmun sorsfordító program kidolgozója (ezzel a címmel jelent meg összefoglaló könyve is). Programjának fő pillérei a mozgás, a stresszkezelés, a környezeti hatások tudatos kezelése és megtisztítása, a cirkadián ritmus rendezése és az élő és tápanyagdús ételek. Mindez a sokszor rejtélyes autoimmun állapotok rendezésére szolgál elsősorban, de ismerve a programot, olyan, széles látókörű egészségfejlesztő szokásokat épít be a mindennapokba, amelyek miatt bárkinek bármikor szívesen ajánlanám. 

 

Hogyan támogatja a közösségi lét a termékenységet? 

 

A termékenységre visszatérve Kata a táplálkozáskutatás múlt századi pionírje, a clevelandi fogorvos Dr. Weston A. Price kutatásaiból is említett érdekességet. Az orvos itt azt vizsgálta, miért termékenyebbek a törzsi közösségekben élő népcsoportok.

 

“Két fontos tényezőre jött rá. Egyfelől hogy a törzs összetartó ereje olyan biztonságérzetet nyújt a közösségnek, amely a paraszimpatikus ágat erősítve kedvező helyzetet teremt a termékenységnek. Másfelől ezen közösségeknél szokás volt, hogy vadászat után az elejtett vad legfontosabb belső szerveit, szívét, máját, pajzsmirigyét, lépét, veséjét azoknak a pároknak ajánlják fel, akik családalapítás előtt álltak. Ezek a leginkább tápanyagdús ennivalók, és ahhoz, hogy egy pár termékeny legyen, fel kell tölteniük magukat, a sejtjeiket valódi tápanyagokkal.”

 

A következőkben ezzel foglalkozunk különböző módszereket bemutatva. Kata programjából később még egy elemet, az általam is nagyra tartott zöldségmatekot még részletezem. 

 

 Ismerd meg a termékenységi probléma okait!

 

vizslafotozas_rm2a5399.jpg

Guidi-Farkas Lilla


“Sok a nehezítő körülmény a nők számára, akik babát szeretnének” - folytatja  Guidi-Farkas Lilla funkcionális táplálkozási, életmód- és hormonegyensúly-tanácsadó, a Baby For You  oldal alapítója.

 

 “A környezeti terhelés, a stressz, a háztartási vegyszerek használata, a dohányzás, az élelmiszeripar adalékai mind nyomot hagynak a hormonrendszerünkben, bélfóránkban. Krónikus gyulladásokat hozhatnak létre a szervezetben, amely az immunrendszerünk működési nehézségeit és számos egészségügyi kihívást, mint például meddőséget okozhatnak. További nehezítő tényező, hogy az élethelyzetek úgy adják, idősebb korunkban tudunk gyereket vállalni, nem feltétlenül ideális egészségügyi háttérrel.”

 

Lilla nemcsak a nők, hanem a leendő apák számára is fontosnak tartja, hogy életmódjukkal készüljenek a gyerekvállalásra, ugyanis a fogantatási nehézségek, illetve ismeretlen eredetű vetélések hátterében sokszor a spermiumokban a reaktív szabadgyökök (ROS) koncentrációja, illetve DNS-töredezettség áll, ami szintén az életmód, táplálkozási hiányosságok, környezeti méreganyag-terhelésre vezethető vissza.

 

Hormonális zavarok, intoleranciák is állhatnak a háttérben...

 

A tanácsadó szerint a nőket érintő legfőbb, jellemző problémák nőgyógyászati, hormonális (az ovulációs zavartól a nemi hormonok eltérésein és inzulinrezisztencián át a korai petefészek kimerülés szindrómáig sajnos sok probléma ide tartozik), vagy immunológiai eredetűek. Lehetnek feltáratlan intoleranciák, ételérzékenységek, például gluténérzékenység, és előfordulnak vírus és parazitafertőzések is a termékenységi problémák hátterében. Sokszor az élethelyzetből adódó blokkok, félelmek is befolyásolóak, amelyek oldásával szintén foglalkozik life coachként.

 

Ahogyan tapasztalja, a kezelőorvosok egy része nem elemzi figyelmesen a páciensek vérképét, “legyint még a csillagokra is”. Holott például a fehérvérsejtek elmozdulása, a funkcionális tartományok fölé emelkedett CRP-érték (C-reaktív fehérje, amelynek értéke emelkedik gyulladás esetén), vagy a lipid profil eltérései (HDL és LDL koleszterin, triglicerid) is már jelezhetik, hogy góckutatásra volna szükség. Nem beszélve a hiányos hormonvizsgálatokról.

 

..vagy az immunrendszer működési zavarai

 

Immunológai ok lehet például összetett véralvadászavar (antifoszfolipid szindróma), de lehet szisztémás (az egész szervezetet érintő) vagy szervspecifikus autoimmun betegség. Ezek közül a leggyakoribbak a pajzsmirigy működési zavarai. Előfordulhatnak alloimmun eredetű problémák, amikor is az anyai immunrendszer túlzottan ellenálló a megtermékenyülő petesejttel szemben (ez például a natural killer, azaz NK-sejtek aktivitásán keresztül látható). Tapasztalatai szerint a sorozatos lombik programok hatása is okozhatja később az immunrendszer kóros reakcióit  saját sejtjei ellen.

 

“Az okok pontos feltárása az első lépés. A következő pedig egy hagyományos kezelés mellett a személyre szabott táplálkozási és életmód tanácsadás, amellyel támogatni tudjuk akár egy lombikprogram, akár a spontán fogantatás sikerét”. 

 

Mely vitaminok, ásványi anyagok fontosak babatervezéskor? 

 

Lilla a lelki terheléssel járó próbálkozások, illetve lombik folyamatok támogatásával is segít az étrendtanácsadás mellett. Kiemelten kezeli a célzott tápanyagpótlást, amellyel a méreganyagokat távol tarthatjuk.

 

Néhány példát kértem tőle. Ismert, hogy a B-vitaminokat, köztük a folátot (fontos, hogy nem szintetikus folsav formájában, hanem a B-vitaminoknál egyébként is kiemelt a metilált formák alkalmazása), valamint a C- és  D-vitamint érdemes pótolni, emellett az Omega3 a gyulladáscsökkentő és a hormonrendszerre gyakorolt hatása miatt fontos.

 

Az E-vitamin antioxidáns hatású, a szabadgyökök semlegesítésében, a sejtmembránok védelmében van nagy szerepe (leendő apáknak is irtó fontos). A kolinnak (a B-vitaminokhoz hasonló anyag, amely számottevő mennyiségben a belsőségekben és tojássárgájában található meg) a sejtmembránok felépítésében, a DNS-metilációban és a génszabályozásban van hasznos szerepe. A NAC (N-acetil-cisztein) komoly antioxidáns, amely a glutation termelődésre is hat, ami pedig a szervezet egyik legerősebb gyógyító anyaga, az antioxidánsok királyának is szokták nevezni.

 

A koenzim-Q10 a kozmetikai reklámokból már ismert “fiatalító” hatása mellett a spermium és petesejtek minőséget javítja.

 

Amennyiben PCOS, vagy az inzulinháztartás problémái jellemzőek, az inozitol nagy segítség lehet. A hormonrendszer kiegyensúlyozására pedig többek között a barátcserjét, ashwagandát, és gyógygombákat is ajánlja Lilla. 

 

Ha kiegészíthetem az amúgy is tartalmas listát, érdemes a magnéziumot is pótolni aktív formában (például magnézium-biszglicinát, -aszkorbát, -laktát, -citrát), nemcsak az ismert okok miatt, hogy az idegrendszer és izmok igénylik, hanem számos, nagyjából 200 enzimünk kiválasztásához szükséges. Szintén fontos a szelén, amely több áldása mellett véd az oxidatív stressztől és hiányában például a nemzőképesség is csökken.

 

Végül egy mega-megosztó elem jön, a jód, ami nemcsak a pajzsmirigy működéséhez szükséges, a nemi szervek és más létfontosságú szerveink is erősen jódigényesek. Jódprotokollba azonban saját szakállunkra ne vágjunk, érdemes tanácsot kérni a Jódpótlás tudományos alapon csoport vezetőjétől. 

 

Ismerd meg a saját ciklusodat!

 

A termékenység felé vezető út másik, lényeges eleme a saját ciklusunk megismerése és megértése. Lazaridisz Georgina hormonegyensúly és ciklusszinkron-tanácsadót, a Health What Else oldal és életmódprogram megtervezőjét természetes fogamzásgátlásért, és ugyanúgy babára várva is keresik a nők. 

 

“A személyes konzultáció előtt laborleleteket szoktam kérni, hogy az alapján kapjak képet a  vendég egészségügyi állapotáról. A női nemi hormonok mellett az Anti-Müller hormon (AMH: a petefészek működésének és a termékenységi állapot megítélésére szolgál), a tesztoszteron és prolaktin szint is lényeges. Fontos látnom a mellékvese állapotát jelző kortizol-szintet, és egy terheléses vércukor vizsgálatat eredményét inzulinszintekkel.”

 

Hogyan működik a petefészek és a ciklus? 

 

Mint arra a beszélgetésünkben Gina utalt, a petefészek az endokrin rendszer csúcsán álló szerv, ha tehát más szervekkel probléma van, akkor a ciklusunk nem működik megfelelően. Evolúciós beállításaink közé tartozik, hogy ha a szervezetben hormonális egyensúlytalanságok, gyulladások vannak, illetve krónikus stressz (ez látható többek közt a kortizol-értékekből), akkor behúzza a reprodukciós kéziféket. 

 

Programja folytatásában Gina megtanítja, hogyan figyelhetjük meg a ciklusunkat, hogyan vezessünk ciklusnaplót, mit kell tudni és mivel lehet támogatni a follikuláris (a ciklus első fele) fázist, majd pedig a luteális (peteérés utáni ) fázist. Megtanítja hőmérővel ellenőrizni, hogy mikor közeleg a peteérés, amellyel egyúttal arról is képet kapunk vérvétel nélkül, hogy a pajzsmirigyünk elegendő hormont termel-e. Ha nem, arról a néhány tized fokkal alacsonyabb alap hőmérséklet árulkodik. 

 

Mikor van ténylegesen peteérés? 

 

“Ha a peteérést pontosan el szeretnénk kapni, akkor arra a drogériákban kapható ovulációs tesztek nem a legjobbak, amelyek azt mutatják, az LH-szint mikor éri el a csúcsát, mert akkor valószínűleg lekéssük azt az időablakot, amikor a megtermékenyülés létrejöhet. Jobb módszer a méhnyaknyák állagának a megfigyelése, illetve a méhszáj állapotának ellenőrzése.” Azt is bemutatja, a menstruációs vér színéből, állagából hogyan ellenőrizhetjük, hogy volt-e peteérés az adott hónapban. 

 

Gina kifejezésével élve a program lényege, hogy ciklus-szinkronban éljünk. Erről több életkorra jellemző helyzetekre kiterjedően beszél Youtube-csatornájára feltöltött oktató videóiban  Személyes konzultációin pedig egyére kalibrálja, például melyek azok az ételek, táplálékkiegészítők, és milyen mozgásfajták, milyen intenzitású sport tevékenységek azok, amelyek a peteérés előtti időszakot támogatják, és melyek a ciklus második felének segítői. 

 

A tanácsadó a tudatos babatervezés híve. Úgy tartja, legalább hat hónapot szánjunk rá a felkészülésre, amelynek során feltöltjük a szervezetünket a fentebb már említett mikrotápanyagokkal, többek közt például B-vitaminokkal, köztük foláttal, illetve kolinnal. 

 

Ismerj meg még egy komplex, segítő programot! 

sargadia.jpg

 Sárga Diána 

A terhesség előtti egészségtudatos életmódot segít bevezetni a Pregprogram is. A várandósságra felkészítő nyolc hetes online program Dr. Bakos Marcell szülész-nőgyógyász vezetésével, valamint három dietetikus, egy pszichológus és egy gyógytornász bevonásával segíti a gyermekvállalásra készülőket a sikeres fogantatáshoz vezető úton. A két ciklusnyi időtartamú program kezdő lépésként az önmegfigyelést erősíti. Erre szolgál a program során elsajátítható speciális ciklus megfigyelési módszer, amellyel meghatározhatók a termékeny napok. Továbbá naplózható a méhnyaknyák mennyisége és minősége, a testúly, a testhőmérséklet, különféle  életesemények és lelki tényezők. Emellett komplex életmód tanácsadást a párkapcsolatot harmonizáló és önismeretet segítő lélekfüzet, mozgásprogram és étrendi javaslatok segítségével.

“A programban első sorban a hölgyek adatait lehet rögzíteni, azonban a program során szerettük volna minél inkább bevonni a leendő apákat is, hiszen mind a fogantatás sikerében, mind pedig a születendő gyerek egészsége szempontjából nagyon fontos tényező, hogy a hölgyek mellett ők is optimális testi és lelki egészségi állapotban vannak” - mondja Sárga Diána , a program étrendi ajánlását kidolgozó három dietetikus egyike. Mint utalt rá, a program fő célja dietetikai szempontból az, hogy a leendő szülők a napi rutin részévé tegyék a tudatos, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást.

 

„Általánosságban fontos a rendszeres étkezés, a rostbevitel növelése, sok zöldség-gyümölcs és magas rost tartalmú gabonafélék fogyasztása, megfelelő mennyiségű növényi és állati eredetű fehérje forrás fogyasztása, zsírbevitel csökkentés, növényi eredetű zsiradékok előnyben részesítése és a sok hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek kerülése. Továbbá a megfelelő folyadék-, vitamin- és ásványi anyag bevitel.”

 

A programban résztvevők sok egészséges táplálkozás alapelveivel kapcsolatos cikket olvashatnak, amelyeket több, mint 140 recept segítségével a gyakorlatban is el tudnak sajátítani. Recepttáruk összeállításakor figyelembe vették a különböző intoleranciákat, allergiákat, és ezeknek megfelelő alternatívát is kínálnak.

 

Diána korábban sokat dolgozott inzulinrezisztenciával küzdő nőkkel, amely étrendi kezelése során alapvető, hogy az egyénre szabott étrend összeállításával, szénhidrát mennyiségének meghatározásával és az étkezések idejének megfelelő megválasztásával a vércukor- és inzulinszint kiegyensúlyozottá váljon.  Az IR és az azzal összefüggő hormonális problémák a teherbeesés gyakori mumusai. “Szerencsére sok esetben életmód változtatással, vagyis megfelelő táplálkozással és mozgással kezelhető állapotról van szó, jó néhány sikertörténetet láttam már.”



 

Ételek, amelyek segítenek a teherbeesésben

 

Amikor nyolc-kilenc éve, babára vágyva belevágtam az étrendem átalakításába, az egyik, életmódváltó könyvben egy olyan gondolatot olvastam, hogy az étrendváltás nem való azoknak, akiknek az ételek örömforrások. Nekem mélyen azok, és azóta is cáfolom ezt a véleményt.  Bár régi beidegződésektől kellett megszabadulnom, az új szokások is sok örömet hoztak. Egy étel attól, hogy egészséges, még finom is lehet. A következő tippekben sem a lemondáson van a hangsúly, hanem azon, milyen típusú ételekből érdemes arányaiban többet enni ahhoz, hogy a sejt szintű vitalitásunkat fokozzuk, és felkészítsük a szervezetet a fogantatásra. 

 

 1Kezdjük a főzéssel! 

 

zablepeny05_fin.jpg

 

Sem a piaci pecsenyesütő, sem egy degusztációs fine dining menü nem tudja nyújtani azt a  tápanyag-dömpinget, amelyre most szükség lesz. Inpirálódni jól lehet az egészségesebb bisztrók és ételkiszállítók ötleteiből is, és idő hiányában meg a program kedvéért olykor betérni, de mivel a tudatos étkezés drágább műfaj, és otthon főzni hosszú távon olcsóbb, az alapanyagok beszerzése és a főzésre szánt idő alapvető lesz a tervezésben. Kísérletezzünk bátran nem annyira megszokott ételekkel is, hátha új kedvencek kerülnek ki közülük. 

 

2. Humán beállítottsággal is hajrá zöldségmatek!

 

szuperf1_1.jpg

 Recept: Vitamin-tuning a hét minden napjára

 

Kokavecz Katalin, a dr. Terry Walhls -féle gyógyító protokoll hazai mentoraként a könyvében és videóiban javasolja, hogy minden főétkezéskor a fogásunk kiegészítéseként együnk 3 csészényi zöldséget az alábbi összetételben: 

 

1 csésze zöld leveles zöldséget. Ezek B-vitaminokat, többek közt folátot tartalmaznak, az A-vitamin előanyagait, K-vitamint. Gondoljunk a gyökérzöldségek ehető leveleire, amelyet sokan kidobnak, így akár ingyen is kaphatunk belőlük a piacon: például a retek, a karalábé vagy a céklalevél nagyon jó tápanyagforrás. A zöldfűszerek, csírák is az elsők közt szerepelnek a tápanyagsűrűségi táblázatokban. A zöldfűszerek ráadásul az emésztést is segítik, ahogyan ezt írtam is ebben a fűszer-rajongó, összefoglaló posztomban

 

1 csésze színes zöldséget. A színanyagok különféle antioxidánsokat tartalmaznak, minél élénkebbek, és sötétebbek, annál nagyobb mennyiségben. Ezek a környezetből óhatatlanul a szervezetbe kerülő szabadgyökök károsító hatása ellen dolgoznak, és ez elementárisan fontos a teherbeesés szempontjából is. 

 

1 csésze kénben gazdag zöldséget. A jó öreg K-betűsök következnek: a keresztesvirágzatúak (brokkoli, karfiol, mindenféle kel), káposztafélék, hagymafélék, és mindazon zöldségek, amelyek főzéskor diszkréten, vagy áthatóan  kénes gyógyfürdő szagot tudnak árasztani. A szervezet méregtelenítési feladatainak ellátását segítik, és a szövetek, ízületek felépítéséhez szükségesek. 

 

Színes zöldséges receptjeim: 

Zelleres gombás sütőtök hajó

Olmlós kacsacomb birsalmás szilvás zöldkörettel

Paradicsomos mángoldos zelleres fajitas zablepénnyel

Cukkinis fogások

Zöldséges csicseri muffin

 

 

 

 3. Együnk színes, inkább savanykás gyümölcsöket!

 

nyerskakao03_fin_1.jpg

 Nyers kakaó és bogyós gyümölcsök: antioxidáns fejedelemség

 

Ahogyan a zöldségek esetében, a gyümölcsöknél ugyanígy főleg a színanyagok hordozzák a szupererőt, minél vörösebb, sárgább, lilább, sötétebb a termés, annál nagyobb hasznunkra lesz. A “héjban van a vitamin” népi bölcselet is megállja a helyét, ha nem a banánt vesszük alapul, mert a héjban koncentrálódnak a leginkább a színanyagok, és részben ott vannak azok a rostok is - például az alma, körte esetében a pektin - amelyek a vastagbél hasznos baktériumai számára jelentenek táplálékot.

 

A savanykás gyümölcsök lényege pedig, hogy általánosságban alacsonyabb fruktóz-tartalmúak (azt, hogy miért bánjunk csínján a fruktózzal, ebben a posztomban összefoglaltam). Hajrá sárgák, citrusok, tele B-vitaminnal, és hajrá bogyók: áfonya, szeder, ribizli, eper, málna, berkenye tele más antioxidánssal! 

 

Színes gyümölcsös receptjeim: 

Csicseripalacsinta sonkával, kecskesajttal és pirított kajszival

Batáta toast kesukrémmel, eperrel

Aszalt áfonyás gombafasírt

Spárga törökmogyorós sárgarépa mártogatóssal

Sajtkrém+spárga+eper - tejmentesen is 

Gesztenye hummusz gránátalmával

 

 4. Adjuk vissza a  belsőségek becsületét!

 

narancsosmaj01_fin.jpg

Recept: narancsos májpástétom 

 

Ha superfood listákról olvasunk, akkor rendszerint zöldségek, magvak szerepelnek az első helyeken. Azonban a zöldségekből, magvakból bevitt  ásványi anyagok  a szervezetünket építik a sejtektől a csontokon és szerveken át a bőrig. A létfontosságú szerveknek magas ásvány és nyomelem-igénye van, hogy feladataikat, ellássák, például enzimeket termeljenek, működtessék az anyagcserét, ezért is az állatok belső szervei a leginkább tápanyagdús alapanyagok. A szív, máj, velő, lép jó, ha alkalmanként szerepelnek a babaváró étrendben. 

 

Belsőséges receptjeim: 

 Váltsd ki a bolti májkrémet! 3 házi májpástétom

Istenien puha borjúmirigy

Birsalmás lencse kacsaszívvel

Ponty ikrakrém

 

5. A hal nemcsak karácsonyi fogás

 

piritott_kel03_fin_1.jpg

Recept: sült lazac narancsos sütőtökkrémmel és kel csipsszel 

 

Lehet, már mindenkinek a könyökén jönnek ki az Omega-3 zsírsavak fontosságáról szóló okosságok. A szív és érrendszer, és az agy fontos tápanyagai az EPA és a DHA, amelyek a babavárás tervezésekor, illetve terhességben még inkább fontosak. Jól hasznosuló forrásai a hideg vízi tengeri halak,  a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia, de hazai halaink sem állnak rosszul e téren, főleg a pisztráng és a busa. Pláne, ha nem filéként, hanem a bőrükkel együtt fogyasztjuk, ahol is a kollagén típusú fehérjék és zsírsavak koncentrálódnak. 

 

Az Omega-3-nak ott is szerepe van, hogy segít visszaállítani a szervezet ideálisabb Omega-3- Omega-6 zsírsav arányát, ami az elmúlt ötven évben a kényelmi termékek, feldolgozott élelmiszerek, és az olajban sütés miatt az utóbbi felé tolódott. Ez fokozza a szervezetben a szabad gyökök károsító hatását, a zsírsav profilt a gyulladáskeltő irányba mozdítja, hosszú távon megbillenti a hormonális egyensúlyt. Ezek kellemetlenkedni tudnak, ha babát szeretnénk.

 

A témáról bővebben is írtam abban a posztomban, amelyben 5 érvet gyűjtöttem össze, hogy miért ne süssünk bő olajban.  Utaltam arra is, hogyan működik a szervezetben az a gyulladáscsökkentő-gyulladáskeltő hatás, amit a két zsírsavnak tulajdonítanak.

 

Halas receptjeim: 

 Csupa zöldséges babos halsaláta

5 áldásos dolog, amit próbálj ki a pisztránggal!

Citromfüves halgombóc curry

Házi pontyburger

 

6. A tojássárgája jó kolin forrás

 

img_8626_1.jpeg

 Recept: pisztáciás kaszinótojás

 

Évekkel ezelőtt a  tojás a koleszterin-kampány egyik károsultja lett. A fehérjét allergizáló hatása miatt sokan nem tolerálják. Ugyanakkor a sárgájában szupererő van: például E-vitamin, D-vitamin, és többféle B-vitamin, illetve amiből a leginkább koncentrált mennyiséget tartalmaz, az a kolin. A B-vitaminokhoz hasonló mikrotápanyag membránépítő, és nagyon fontos szerepet játszik többek közt az anyagcserében, a sejtek közti kommunikációban, ingerületátvitelben. Babatervezéskor fontos tápanyag, a baba agyának, idegrendszerének, neuro-endokrin rendszerének fejlődését segíthetjük vele. A kaviár és a csirkemáj is jó kolin-forrás, és megtalálható quinoában, karfiolban is. 

 

7. A kollagén nemcsak bőrszépítésre jó

 alaple1_fin_1.jpg

Gyógyít, táplál, erősít az alaplé

 

A kollagén fehérjék a test ragasztóanyai: a legnagyobb arányban előforduló, nagy méretű fehérjék, amelyek izmokat, ízületeket, szalagokat, porcokat kötnek össze, a bőr rugalmasságának, és perifériás keringésének őrei, illetve a bél nyálkahártyáját védik, erősítik. Azt is kutatják, hogy mennyire segítik új idegsejtek képződését. Csontlevesből, porcokból, bőrrel, ínakkal együtt főtt ragukból, kocsonyából, pacalból ezekhez hozzájuthatunk, és főleg abból tudjuk, hogy kollagénben gazdag ételt ettünk, ha a maradékban másnap, a hűtőből kivéve megáll a kanál. Az emésztés során ezek a fehérjék kisebb alkotóelemekre, peptidekre bomlanak, azok pedig amonisavakra (glicin, glutaminsav és néhány más), amelyek a bélben, a bőrben és ízületekben barátian hatnak. 

 

Hajrá tehát csontos alaplevek! Már csak azért is, mert a csontokból kifőtt ásványi anyagok is nagyon jól jönnek. A csontos apróhalak is hasonlóan jó csemegék. Néhány növényi kollagénforrás pedig: aloe vera, gombák, fekete áfonya. 

 

Kollagéndús receptjeim: 

 Náthaűző marhahúsos céklaleves

Gazdag szaftos vadcurry

Zöldborsós édeskömény leves kacsával

Jani papa halászléje

 

8. Együnk algát is!

 

halgomboc01_fin_1.jpg

 Remek hely az algának: kókusztejes halgombócleves - recept

 

Az algafélék és tengeri hínárok hihetlen ellenállóképességű lények, amelyek a világon több helyen, sekélyebb vizekben élnek. Földünk oxigénkészletének nagy részét az algáktól, moszatoktól kapjuk.  Fontosságukat az emberiség nagyon régóta óta tudja. Az aztékok az istenek ajándékának nevezték (a kakaót meg az istenek eledelének). Jó természetes B-vitamin, antioxidáns és kiemelt jódforrások. Nálunk sajnos nem tartoznak a kis ökológiai lábnyomú élelmiszerek közé, mivel jód és tengerszegény ország vagyunk. 

 

Az algák egyik legelterjedtebb fajtája, amit kaphatunk, a spirulina. Ezt a mikroalgát többnyire por formában csomagolják, és levesekbe, főzelékekbe, kásákba szórható: lágy íze van és csodás zöld színt ad az ételeknek. A chlorella szintén az egyik legősibb tengertisztító élőlény, és az utóbbi években méregtelenítő táplálékkiegészítőként  terjedt el. A gond csak az, hogy a vizeket terhelő nehézfémeket is szorgalmasan szívja magába, ezért csak überbio forrásból lehet megbízható. 

 

Az ázsiai boltokban kapható makroalgák közül gyakori a kombu: a vastag, sötétzöld szárítmány, illetve a wakame: a barna algák közé tartozó, tengeri mustárnak is nevezett fajta. Ezek áztatva, például levesekben adják a legjobb állagot. Jódtartalmuk kiszámíthatatlan, így ha nem is naponta, de időnként érdemes bevetni.

 

9. Legyen elég és jó minőségű szénhidrát! 

 

ceklasrizotto02_fin_1.jpg

 Recept: céklás kölesrizottó

 

Szegény szénhidrátok mumusok egyes diétákban, de babavárás előtt, alatt és után is nagyon fontosak. Létfontosságú szervek működéséhez szükségesek, és megvonásukat a szervezet stresszként éli meg (megint itt a szimpatikus idegrendszer aktivitása). 

 

Mi számít jó minőségű szénhidrátnak? Ami minél inkább feldolgozatlan, cellurális, vagyis teljes értékű sejtekből épül fel.  A keményítőtartalmú zöldségek, gyökérzöldségek és gyümölcsök tartoznak ide, illetve a szemes gabonák. Például a barnarizs, a zab és a quinoa a rosttartalmuk mellett remek ásványi anyag források. A hajdina többféle B-vitamint és E-vitamin is tartalmaz. Ezekből érdemes arányaiban többet enni, mint a  magas szénhidrátsűrűségű, acellurális szénhidrátokból, ami a finomítás, pürésítés, préselés, extrudálás során keletkezik (lényegében a liszteket, kenyereket, tésztákat, gyümölcsleveket, bolti nasikat jelenti). 

 

Gabonás receptjeim: 

 Jolly joker Buddha-tál

Rizses húst pótló zöldséges komfortragu

Zöldséges, mazsolás kölesz kuszkusz

Narancsos lencsés mogyorós quinoa saláta

Gombás zöldséges rizsfelfújt

Brokkolis quinoa-fasírt spenóttal és sülthagyma szósszal



Zárásként pedig Guidi-Farkas Lilla gondolatát idézem: “fontos, hogy a fogantatási problémákról nyíltan beszéljünk és mindenki számára felvállalható legyen. Akár munkahelyen is, diszkrimináció nélkül. Így egyre elfogadottabbá tud válni, hogy az érintettek mielőbb merjenek segítséget kérni, és a lehető legjobb, legmodernebb megoldásokhoz jussanak hozzá.”

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr2515343182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása