Nyári jolly joker a ragutóktól a pitékig - 10 cukkinis fogás kicsiknek

cukkini_valami01_fin.jpg

Mostanra a magyar földek ontják magukból a cukkinit. Akkorákat kaphatunk néhány száz forintért, amelyből egyet felkapva büszkén mutathatjuk, melyik út megyen itt Budára. Nekünk a kertünkben terem éppen, és nem győzzük felhasználni, főzelékben, ragukban, francia lecsóban, curry-ben, fasírtokban, pitékben. De kisebb korban is igazi hozzátáplálós jolly joker, könnyen emészthető, krémesít és lágyít, édességekben is használható, és vele könnyebb bevezetni olyan, makacs zöldségeket, mint például a spenót, vagy a padlizsán. Összegyűjtöttem tíz olyan, egyszerű, cukkinis fogásomat, amely a hozzátáplálástól kezdve bevethető.

 

Sokaknál a krumpli az a multihasználatú zöldség, amely a levesektől a ragukon és tésztákon át a tócsnikig a legtöbb arcát meg tudja mutatni a gyerekkonyhában. Nálunk a cukkini ez az ultimate zöldség, legalábbis nyáron biztosan. Régebben nem értettem még lénye sokoldalúságát, mivel íze sincs karakteres, az állaga sem emlékezetes, de amióta a gyerekek megszülettek, komolyan felértékelődött az etetési tőzsdén. 

 

Közép-Amerikából származik, és rokona az uborkának és töknek. A nyári tökfélékhez hasonlóan, igazán nem egy tápanyag nagyágyú, mert jó része víz, de kis része B-vitaminok forrása, köztük a folsavé. Tartalmaz még az immunrendszernek fontos cinket, az idegeknek és az ásványi anyagok felszívódásához fontos magnéziumot is, illetve, foszfor tartalma is említhető még. Gyulladáscsökkentő anyagokkal, és antioxidánssal is szolgál még, elsősorban a héja. 

 

Rostforrásnak jó és könnyű, az emésztése a kicsik számára sem megterhelő.  Magas szénhidrát tartalmú ételekhez adva azok felszívódását lassítja, és a vércukorszint csökkentéséhez hozzájárul. A hozzátáplálás kezdetétől, a 7. Hónaptól bevezethető. 

 

Érdemes még tudni róla azt is, hogy a valódi szezonja itthon nagyjából júliustól októberig tart. Az ezen kívül eső időszakban is bőségesen kapható a hazai piacokon, de leginkább spanyol termesztésű. Az azonban több mint 2500 kilométert utazott, város méretű, monokultúrás, fóliás zöldséggyárakban cseperedett termés, a tápanyagtartalma elhanyagolható. Szóval inkább a hazait válasszuk, amikor itt az ideje. Íme 10 cukkinis ötlet kicsiknek. 

 

Bazsalikomos cukkinis spenótos tészta házi szezámkrémmel (9. hónaptól, szezámmal a 11. hónaptól)

 

spenot_spagetti05_fin_2.jpg

 

A spenót átlagosan a 9-10. hónaptól kínálható (inkább vegyszermentes vagy bio forrásból, mert nitráthalmozó zöldség), de kesernyés íze miatt nem volt vele könnyű dolgom. Vannak gyerekek, akik különösen érzékenyek a keserű ízre, mert ízérzékelő receptoraik intenzívebben jeleznek. De mivel megkerülhetetlen szereplő, A és K-vitamin-forrás, többféle B-vitamint, például folsavat, magnéziumot, és egyéb fontos ásványi anyagokat tartalmaz, valamivel szelidíteni szerettem volna: ez lett a semlegesebb ízű cukkini és a tészta. Nagyjából a 11. hónaptól ez a nagyon könnyen elkészíthető szezámkrém is bevethető hozzá, és remek ízkombót ad. 

 

A receptet itt találjátok. 

 

Cukkinis spenótos pite (9. hónaptól)

 

cukkinis_quiche01_fin.jpg

 

Ismét a spenót, vagy mángold (ami közelebb áll a pillanatnyi beszerezhetőséghez) és cukkini csapatjátéka következik, csak más arányokban. Jól néz ki, kézzel ehető, omlós tészta, komótosan morzsázható. Nálunk egyike azoknak az ételeknek, amelyek emiatt a komplex hatás miatt hosszabb időre le tudják kötni a gyerekeket, addig szülőként lehet beszélgetni, akár összetett mondatokat is befejezni vacsora közben. Nagy előnye még, hogy többféle klassz zöldfűszert lehet bele tenni, amelyekeket nagyon érdemes kicsi korban is bevetni, mert az ételek emészthetőségét segítik, jó ásványi anyag források, ízfokozók (itt írtam a fűszernövényekről bővebben). 

 

A receptet itt találjátok.

 

Cukkini-sárgarépa-kápia tócsni baba majonézzel (10. hónaptól, majonéz: 12 hónaptól)

 

zoldsegfasirt01_fin_1.jpg

 

 

A röszti vagy tócsni házias fogás, és lehet jó nehéz, ha krumpliból készül és olajban sütjük, de vehetjük könnyebbre is. Könnyebb zöldségekkel, sütőben sütve. A gyerekek számára is könnyebben emészthető, és egyszerűbb egy tepsin egyszerre megsütni egy családi adag tócsnit, mint több turnussal a serpenyőben. Ez a változat cukkiniből, sárgarépából és kápiapaprikából készült, így többféle szín és íz keveredik. A szósz is trükkös. A klasszikus majonéz helyett, nyers tojássárgája és sok olaj helyett kipróbáltunk egy majonéz-like mártást főtt tojással, bababarát fűszerekkel és kevés olajjal. Nem hasonlít megszólalásig az igazi majonézre, de jó kísérő.

 

A receptet itt találjátok. 

 

Darált húsos francia lecsó babáknak is (10. hónaptól)

 

francia_lecso_02_fin.jpg

 

 

A hozzátáplálás időszakának egyik legnehezebben használható zöldsége számomra a padlizsán volt. Fokhagymával, fűszerekkel, olívaolajjal persze isteni, de a kicsiknek még nem így a legjobb csemege. Ahogyan kezdtem elrugaszkodni a klasszikus ízesítéstől, kiderült,  hogy több kombinációban is remekel, és köszöni, jól megvan fokhagyma nélkül is akár almával, céklával, vöröslencsével, sőt, a nagy klasszikus, a ratatouille is simán babásítható fűszer- és hagymaözön nélkül. Itt a cukkini és a paradicsom lágyítja. 

 

A receptet itt találjátok. 

 

Gluténmentes cukkinis lepényke (9. hónaptól)

 

fatteh05_fin_1.jpg

 

 

A gyerekek mellett megszerettem a zöldségfasírtokat és a lepényféléket is, amelyeknek a tésztájába zöldségeket lehet reszelni. Részben azért, mert velük plusz rosttal, tápanyaggal lehet dúsítani a tésztát, és lassítani annak felszívódását, másrészt a nedvességtartalmukkal jó állagot adnak. A cukkini a legjobb erre, mert semleges ízű, viszonylag magas víztartalmú, de mégsem tocsogós zöldség. Ez a változat gluténmentes, de akinek nincs szüksége a mentességre, hagyományos lisztekkel még könnyebben megsüthe

 

A receptet itt találjátok. 

 

Mentás zöldborsós cukkinis quinoa saláta (9-10. hónaptól)

 

zoldsegesquinoa_fin_1.jpg

 

Az inkák ősi álgabonája magas fehérjetartalmú, komplex szénhidrát, jó kalcium és magnéziumforrás, időnként érdemes a gabonaköretek közé fogadni. Kesernyés íze miatt van, aki nem szereti, a magokat ugyanis szaponin réteg borítja, de attól néhány órás áztatással meg lehet szabadulni. Utána percek alatt megfő és édesen és sósan is ízesíthető. Ez most egy zöldborsós, cukkinis változat, amelyet egy kis menta dob fel, de abból nagyon keveset használjunk a kicsiknél, mert aromája erős nekik. 

 

A receptet itt találjátok

 

Halas babacurry kölespogácsával (10. hónaptól, kölespogácsával a 12.-től)

 

halcurry2_fin_1.jpg

 

 

Azt, hogy a hal és a kókusztej milyen jóban vannak, szintén a babakonyhában fedeztem fel. A gyömbért erős fűszerként ismertem, de tud nagyon is gyengéd lenni, és ízhatását a legártatlanabb módon ki tudja egészíteni a citrom, vagy lime, a curry levél és a citromfű. Nagyjából ez minden, ami kell egy babacurry-hez. Még egy pici kurkuma mehet bele, jó gyulladáscsökkentő és antioxidáns. A mellé kínált köret lehet egyszerűen jázmin vagy basmati rizs, én most a változatosság kedvéért kölespogácsát sütöttem, hátha inspiráló. 

 

A receptet itt találjátok. 

 

Ötlet a pürékorszakhoz: rozmaringos cukkinis körtepép (7. hónaptól)

 

cukkiniskortepure_1.jpg

 

 

Régebben, amikor játszótérre indulunk, kislányom rendszerint csupált egy-két “rózmari” ágat a fűszernövényeink közül. Egész úton szorongatta, mint valami kincset. Bár ez a fűszer a kámforos aromájával nem tartozik az első, bababarát ízesítők közé, muszáj volt bevetnem, annyira megfogta őt valamiért.  Például ebben a gyümölcsös pürében, a cukkini mellett kiemeli a körte ízét. Nagyon keveset használjunk belőle és úgy harmonikus ízű lesz. Bármilyen hús mellé jó kiegészítő püré tud lenni. 

 

A receptet itt találjátok.

 

Nyári zöldséges sült polentapite (a zöldségektől függően a 7.-8. hónaptól)

 

kelbimbosrizsgomboc2_1.jpg

 

Mindig hálás tudok lenni magamnak, ha nem kora reggel kell improvizálnom valamit reggelire, mert előző este előkészítettem. Mindenkinek jót tesz, ha éjjel zavartalanul pihenhet, és ez igaz a polentára is. Ez itt egy nagyon egyszerű, nyári zöldséges, friss zöldfűszeres rakottas, amely maradékokból, például grillezésről maradt zöldségekből és elfogyni nem akaró leveszöldségekből is készülhet. Ami kéznél van, jöhet: paradicsom, paprika, párolt spenót, borsó, főtt sárgarépa, és persze cukkini. Első lépésként a zöldségeket készítem elő, és csak utána főzöm a polentát, majd langyosan összekeverve a zöldségekkel, piteformába rendezgetem és megsütöm. A tetejére kerülhetnek zöldfűszerek, sülhet rá sajt. Maradék grillezett hússal is készítettem már, még jobb. Nagyon egyszerű és rengetegféleképp variálható.

 

Az alapreceptet itt találjátok. 



Kelbimbós rizsgombóc paradicsomos cukkiniszósszal (8. hónaptól)

 

Ez itt a kakukktojás a sorban. A kelbimbó ugyanis őszi-téli zöldség, és épp, hogy össze tudnak a futni a cukkinivel és paradicsommal, ha meleg és napos őszünk van. A kéntartalmú keresztesvirágzatúak, a karfiol, brokkoli, kelbimbó ráadásul nem olyan egyszerű babazöldségek, mint a zöldborsó vagy az édesburgonya, kesernyésségük megosztó, ezért itt a folsavban, kálciumban és megannyi más vitaminban gazdag kelbimbó diszkréten elrejtőzik. A rizsgombócot darált barnarizsből készítem hozzá, a bundát pedig egyszerűen puffasztott amaránt adja. A szósz a cukkini és paradicsom összjátékából adódott. 

 

A receptet itt találjátok. 





A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr2015004980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása