Csipi gluténmentes káposztás gnocchija - Hatéves a konyhában

 csipignocchi02_fin.jpg

Köszi a saját készítésű ebédet! - dobta be lánykám a mosogatóba a tányérját. Régebbi posztjaimban írtam már, hogy ha jó evő gyereket szeretnénk, a kezdetektől próbáljuk bevonni minél gyakrabban a vásárlásba, főzésbe, amúgy is irgalmatlan idő elmegy az etetés logisztikájával. És ennek később lehetnek olyan áldásos hatásai, mint hogy hatévesen összetettebb konyhai műveleteket is rá lehet bízni, például a gnocchi készítést. Másra nem is jó az őszi szünet egyik, esős délelőttje. Nekem csak a krumpli, majd a gombócok főzésénél, a lisztek kimérésénél kellett konyhalánykodnom, meg a káposztát intéznem, és összességében hamar végeztünk. Íme Csipi zsiráf tetkós kezével formázott, pirított krumplinudlija.

olvass tovább

Tanácsok a kacsa bevezetéséhez és omlós kacsacomb szilvás birsalmás zöldségekkel - baba változatban is

sultkacsa06_fin.jpg

“Döbrögi uraság úgy enne egy kis kacsasültet”- mondta időnként a nagypapám a nagymamámnak, amikor megkívánta kedvenc fogását. A nagymamám mestere volt a kacsasütésnek, a saját nevelésű (de a máshol nevelkedett kacsákat is) feledhetetlenül omlóssá tette. Amikor nekiállt, az ünnep volt. Néhány érdekességet összegyűjtöttem a kacsahúsról és a hozzátáplálás-beli sajátosságairól, és adok egy receptet hozzá  egy jól passzoló édeskés, gyümölcsös zöldkörettel és quinoával. 

olvass tovább

Dr. Schwab Richard: Nem ússzuk meg, hogy törődjünk magunkkal, a minőség már nem vehető pénzért

image65.jpg

 A jövő az, hogy saját magunk termeljünk, akár egy erkélyen - állítja az ismert gasztroenterológus. Ez a mondat nem is lehetne aktuálisabb, amikor látjuk, a világ fogyasztási szokásai milyen természeti katasztrófákkal járnak. Dr. Schwab Richarddal sokakat érintő témákról beszélgettem, abból kiindulva, hogy szülőként mit tehetünk azért, hogy a gyerekünknek egészséges bélflórája alakuljon ki, és ezzel hogyan tudjuk megalapozni az egészségét. De még szó esett arról is, miért imád a két kislányával reggelizni, miért borzasztó káros a fertőtlenítés, miért fontos, hogy a gyerekek ugráljanak, miért ne erőltessük a spenótot, hogyan függ össze a kialvatlanság a csokivággyal, és még jó pár érdekességről. 

olvass tovább

Köleses fehérbabos hamis túrógombóc - régi kedvenc tejmentesen

turogomboc01_fin.jpg

Sosem hittem volna, hogy éppen a köles lesz az a gabona, ami nálunk majd a legtöbbször szerepel a családi rotációban. A gabonák kaméleonja: valamit nagyon tud, sósan is, édesen is. És tejtermék pótlóként is. Most, hogy az ismerősi körömben három csimota is van, akiknek hosszabb-rövidebb időre el kell hagyniuk a tejtermékeket, többet ötletelek a népszerű tejes csemegék pótlásán. Legutóbb egy fehér lencséből készült túrós palacsintával jöttem, most a túrógombóc pótlásának egy verziójával. Fehérbabbal duettben a köles olyan jó erőben van, mint a dob meg a basszus. Ráadásul ezzel a gyerekeknek a fehérje komplettálás is pipa. 

olvass tovább

Aszalt paradicsomos zablepény pirított csirkével és körte csatnival - baba változatban is

zablepeny02_fin.jpg

Mostanában kosztosaim tésztatöltős, tekerős korszakba léptek, úgyhogy nagy lepény és tortilla-kísérletben vagyok. Ha glutén nélkül szeretnénk, és nem lisztkeverékből, akkor nehezebb hajtogatható állagot elérni, inkább egy tehetséges hibridre van esély félúton a palacsinta és a wrap között. Erre komponáltam egy könnyű, családi fogást pirított zöldséges és csirkés töltelékkel és egy nem indiai ízvilágú, lágy körte csatnival, ami már többnyire a tekerés előtt elfogy. Miért éppen zabból készül most a lepény? A posztban összefoglalom. És gondolva a babákra is, pár apró változtatással ez nekik is a kedvükre való, komplett ebéd lehet. 

olvass tovább

Mentes vegán tejberizs torta gyümölcsréteggel - csupa természetesség

gyumolcsrizs_torta01_fin.jpg

Egy tortának nem az a fő küldetése, hogy egészséges, tápláló, rostban gazdag legyen, de ha megoldható, hogy az legyen, akkor miért is ne? Ha gyerekzsúrról van szó, egyre inkább kívánság, hogy az arra készült édességek mentesek legyenek, mert gyakoriak az érzékenységek. A tej helyettesítése mellett újabban a tojásmentességre is egyre nagyobb az igény. A tojást a legnehezebb kihagyni szerintem, a hiányát megérzi a legtöbb, jól nevelt tészta. Ebben a tortában minden hiányt természetes, rostokban gazdag összetevőkkel pótoltam, és a szezon utolsó málnáit is bevetettem.

olvass tovább

5 ok, amiért ne süss bő olajban! És itt egy mandulás kukoricás karfiolropogtató

karfiolpakora01_fin.jpg

Nagytányérnyi, ropogós bundájú borjú bécsi se lehet nagyobb, mint a magyar ember szíve, akinek a kirántott étel egy családi ölelés. Gyerekkori vasárnapjaim sercegő olajban gazdag pillanatait jó felidézni, szeretem azóta is a sült olaj és zsír szagát, mégis inkább azt mondom, gyerekeink érdekében is minél kevesebbszer izzítsuk a fritőzt! A posztban részletezem, miért, és adok egy rántott zöldségeket sütőben sült, bundás zöldségre leváltó ötletet, nagyon egyszerű mártogatóssal együtt. 

olvass tovább

Hello ovi, hello suli! Gombás zöldséges rizsfelfújt - uzsonnásdobozban is

zoldseges_rizsfelfuljt02_fin.jpg

Évkezdés idejétől három, körülöttünk döngő legyet is üthetünk egy csapásra ezzel az étellel. 1. valami értelmes és laktató uzsonnát szeretnék pakolni neki. 2. valami olyat kéne kitalálnom, ami szállítható. 3. jó volna, ha több zöldséget enne, mert a menzán nem biztos, hogy fog. Ez a rizsfejfújt olyan magától értetődően és hivalkodástól mentesen tartalmazza a zöldségeket, hogy el is feledteti az intelmet, hogy zöldséget kell enni, mert anyám azt mondta.  Muffinformában sütve alkalmas ovis vagy osztálykirándulásra, és maceramentes benti fogyasztásra is. Ha otthonra készítem, akkor hagyományosan tortaformában sül, valami kis mártogatóssal, most  épp cukkinis, kesudiós szósszal. És még néhány ötletet megosztok a posztban, hogyan oldjuk meg az uzsonnát a napi darálóban. 

olvass tovább

Túrós palacsinta lencséből? Naná! A gyerekkor ízei mentesre hangolva

turospalacsinta02_fin.jpg

A palacsinta érzelmi ügy. Mindenkinek úgy tökéletes, ahogy a nagymamája sütötte. Nemcsak azért, mert kistérségi szinten övé volt a legfinomabb, és még a Bolshoiban sem tudtak olyan kiművelt feldobásokat, ahogyan ő pörgette a tésztát. Hanem mindazért a törődésért, kényeztetésért, elfogult rajongásért, amit a nagyszülők át tudnak adni ételeikkel is az unokáiknak. Nálam a túrós palacsinta az, ami mindezt képviseli, krémesen, lágyan. A nagymamám nyers tojássárgával és épp aktuálisan elérhető gyümölcsökkel dúsította. De ő sajnos régóta nincs már, én meg nyolc éve nem ehetek tejtermékeket, ezt az ízt viszont nagyon hiányolom. Sokan mások, köztük jó néhány gyerek is hasonló cipőben jár, és nem igazság, hogy a túrós palacsinta illúziójából teljesen kimaradjanak. 

olvass tovább

Miért nem jó, ha sok gyümölcslevet iszunk? Hajrá ízesített vizek!

izesitett_viz02_fin.jpg

Inni nem szerető gyerekekkel állandó napi mantráink közé tartozik, hogy “na még egy kortyot!” Néha megkapom a kérdést, miért erőltetjük folyton a vizet, miért nem kapnak inkább kakaót, gyümölcslevet? Szoktak, hiszen gyerekek, de túl gyakran nem szeretném,  inkább trükközünk levesekkel, ízesített vizekkel, dinnyével és lédús barátaival, házi smoothie-kkal, saját növényi tejekkel. Na de mi a baj a gyümölcslével? Időnként visszatérünk egy-egy beszélgetésben erre a kérdésre. Ezért szánok rá egy posztot és kicsit kampányolok új kedvencem, az ízesített vizek mellett, amelyek ráadásul hulladékmentesek, és csomagolóanyagba sem kerülnek. 

olvass tovább