Probiotikus epres ivójoghurt - tejmentesen

epresjoghurt.jpeg

A tavasznak két hulláma van. Az első hullám az éledező természeté, a második akkor jön el, amikor beindul a magyar eper szezonja. Akkor aztán a salátától a süteményekig és italokig mindenben képviseli magát május luxusa. Most egy tejmentes ivójoghurtot készítettem az ivásra nehezen rávehető lázadóim kedvéért, és azokra az ismerős gyerekekre, felnőttekre is gondolva - egy kezemen meg sem tudom számolni őket - akik egészségügyi vagy más okból tejmentesek. Egy trükkje van az italnak, amitől probiotikus lesz: hogy gyerekbarát módra erjesztett gyümölcsvízzel készül. Ebben a feketeöves Fermentor blog szerzője segített nekem. Arról is írok, hogy mire ügyeljünk, ha a kicsiknek epret kínálunk. 

olvass tovább

Zöldfűszeres hasselback batáta - bármikor bevethető köret

hasselback01_fin.jpg

A nagy és viharos múltú stokholmi Hasselbacken étterem https://hasselbacken.com/en/about-hasselbacken/a  történetének egyik jelentős pillanataként tartja számon, amikor 1953-ban Leif Elisson először alkotta meg a vékonyra irdalt, sült burgonyát. Hálás vagyok ezért a találmányért, akut köretdilemmán át tud segíteni. A batáta önmagában is nagyon tápláló gyökér, és ilyen módon kis rései rengeteg fűszert, zöldfűszert magukba tudnak fogadni úgy, hogy a gyerekek elfogadják. Még a szósz neve is sikertörténet, mert gyerekbarátul hangzik: csimicsurri. Nem hagyja magát elrontani. 

olvass tovább

8 ok, amiért együnk pisztrángot! Itt ropogósan borsópürével, spenót pesztóval, babáknak is

 

img_2041.jpeg

Hálás vagyok a meséknek és daloknak, amelyek fel tudják kelteni a gyerekek kedvét ahhoz, hogy esélyt adjanak egy ételnek, amit amúgy utálnak. Így jártam Schubert Pisztráng ötösének néhányszori eléneklésével (A csermely halkan zúgott, hol útja völgybe nyílt…). A halat ki nem állható középsőmnek dallal jobban csúszott a pisztráng, bár így sem lett örök kedvence. Én annál inkább szeretem, és külön érdeme, hogy csak egy kis fűszerezést kíván és egészben 15 perc alatt megsül a sütőben. Felsoroltam a remek érveket a pisztráng mellett, mert ez hazánkban is tenyésztett, tápanyagdús hal, a hozzátáplálás idején is jó választás. Úgyhogy jön a családi és a baba verzió is.

olvass tovább

Gondolj arra, aki most szült! Gyerekágyas segítségek és 13 ételtípus, ami áldás a kismamának

unnamed_2.jpg

Március óta elszigetelve kell élnünk, de babák akkor is születnek, és a gyerekágyas hat hét akkor is egy nagyon érzékeny időszak az új családok életében. Hihetetlen jól tud esni szülés után, ha a szerettek készülnek pár jó falattal, és ha kell, elviszik, elküldik valami módon. A komatál az egyik legkedvesebb, régi népszokásunk, hogy az anya tudjon pihenni, felépülni, szoptatni. Ma már sajnos minden téren kevesebb figyelem jut az anyáknak, ezt én is tapasztaltam. Pedig egy marokkói mondás szerint “az új anya sírja negyven napig nyitva áll.” Ebben a posztban részben a hagyományos gyerekágyi szokásokat idézzük fel Hegedűs Viktória postpartum dúlával és ovistárssal, hogy lehessen belőlük ötleteket meríteni. Részben pedig arról szól ez a poszt, hogy milyen ételek segítenek regenerálódni és szoptatni, és mely ételekből jut a baba is rengeteg tápanyagokhoz. Összegyűjtöttem a szülés utáni hetek áldásos ételeit, illetve ötleteket alapanyag választásra, fűszerezésre. A  gyógyító makrobiotikus étrendről is só esik Sebestyén Szilvia segítségével. Nemcsak vegán kismamáknak lehet érdekes. 

olvass tovább

Mogyorószószos csirke pirított kínai kellel - baba változatban is

thaicsirke01_fin.jpg

Bármennyire is szeretek főzni, rengeteg idő megy el vele, és sokszor könnyebbség, ha egy fogással ki lehet pipálni a levest és a főételt. Nálunk a hozzátáplálás óta alapvetés, hogy mindig legyen itthon gyömbér, és kókusztej (vagy kókuszreszelék, hogy tudjak főzni kókusztejet), mert azzal mindenféle zöldség eladhatóbb lesz. A csirkealaplé umamija és immuntámogató ereje földimogyoróval, rizzsel, gyömbérrel, fokhagymával, kókusztejjel egy komplett adu ász. Allergénmentesen, baba változatban is elkészítettem.

olvass tovább

Batáta nudli törökmogyoróval, meggyvelővel, cukormentesen

nudli01_fin.jpg

A karantén kezdete óta a világon reneszánszukat élik a házi tészták. A kovász nevelés, házi kenyerek az élesztő és társasági deficitben élő felnőttek tamagochija, a gyerekeké meg a formálható tészta gyurma. Egyik nap a barátnőm az ötévesének nudlit készített, amiről fotót kaptunk, erre az enyémek is azonnal rákívántak. Akkor csináljuk együtt! De mi van itthon? Krumpli nem, csak batáta, törökmogyoró, meg gyümölcsök a jégen, és a kamrában. Remek, úgyis próbálgattam már régebben, hogyan működik a nudli édesen, batátával, és most újra itt az alkalom. Törökmogyorós hempergővel és meggyvelővel igazán jó csapat lett. 

olvass tovább

Éld túl kisgyerekkel a karantént! 10 ötlet, hogyan vond be a főzésbe

img_0262.jpeg

De sokszor ismételtem már, hogy ha jó evő gyereket szeretnénk, akkor főzzünk velük együtt. Másfél-két éves kortól vevők is lehetnek rá. “De az én gyerekemet nem érdekli a főzés”- hallom gyakran. No, ezért született ez a poszt, hogy ötleteket adjon, hogyan lehet felkelteni a bölcsis-ovis korosztály kedvét. Most különösen aktuális, mert a napi karantén rutinban sok-sok óra elmegy ételkészítésre, és ennek egy része lehet szuper, közös program is.  Az enyémek legalábbis két óránként megéheznek, amióta itthon vannak, amit sokszor érzelmi éhségnek, biztonságkeresésnek, és ingerek utáni vágynak érzek. Magamat pedig időnként konyhai robotgépnek. Bernát Ottilia óvodapedagógust is bevontam, hogy tegye hozzá ő is az ötleteit. A bevásárló kártyáktól és gyakorló tésztától a palacsinta táncon át az éles szemű sas és az eső a betonon játékig íme a tippek, amelyek konyhai aktivitásra bírják a gyerekeket. 

olvass tovább

Zellertócsni, medvehagymás lencsés hajdina és egy kis csalán - hús nélkül tavaszi zöldekkel

zellertocsni03_fin.jpg

Húsvét után jól tud esni egy-két húsmentes nap. Ám a zöld levelek, zöldfűszerek jöjjenek bátran, mert már nagyon tavasz van. Amikor a gyerekeimmel a zöldfűszereket kóstoltattam a hozzátáplálási korukban, akkor a zöldséges tócsnikban szerették ( vagy fogadták el ) a legjobban. A tócsni abból a szempontból is sikertörténet, hogy olyan zöldségeket, mint mondjuk a zeller másképp meg sem ettek annak idején. A nosztalgia jegyében jöjjön egy zöldfűszeres zellertócsni, amihez szintén zöldben gazdag mentás medvehagymás lencsés hajdinát készítettem, meg egy csalán mártogatóst, ami csalán híján spenótból ugyanolyan klassz. Egyéves kortól mehet így kompletten. A tócsni hamarabb is. 

olvass tovább

Sült húsos leves ünnepi gazdagon - szoptatás- és karanténbarát, babaverzióban is

ramen04_fin.jpg

Úgy hiányzott már egy ramen most, a szoptatás idején. A japánok világhódító fogása a hosszan főtt alaplével, zöldségekkel, házi tésztával egy önkifejezés. Leves, mégis egy komplett ebéd. A lelke és ízesítője a mirines, szakés, szójaszószos tare szósz, amit most a karantén miatt kihagyunk, ne kelljen a beszerzéséért a lakást elhagyni. A ramen gazdagságától ihletett, de egyszerűbb és magyarosabb verziót készítettük most a gyermekek apjával, hogy életszerű legyen a kisgyerekes családoknak. Szoptatós anyáknak is áldás a melegsége, fűszerei miatt. A sűrű alapléből és a főtt zöldségekből baba verzió is készült, ami  ugyanúgy kiegészíthető sült hússal és rizstésztával. Megéri az energiát, már csak azért is, mert az alaplé jó hatással van az szervezetre, immunrendszerre. Egy nagyon jól variálható, adu ász leves-egytál következik. 

olvass tovább

Pörögnek a magyar termelők - kiktől, hogyan rendelhetünk házhoz élelmiszert?

img_1571.jpg

Sok termelő, akik korábban piacoztak, most a házhozszállítást szervezik. A leterhelt hipermarketeken kívül is bőven van lehetőség élelmiszert beszerezni, például közösségi vásárlással, vagy akár közvetlenül, farm-to-table a hazai gazdáktól, kistermelőktől. Az egészséges alapanyagok még inkább fontosak, hogy immunerőben maradjunk, és a magyar alapanyagok is felértékelődnek a közeljövőben. Összegyűjtöttem sok olyan forrást, ahol minőségi hazait rendelhetünk, és időben megkapjuk. 

olvass tovább