Mini karfiolpizza - klasszikus, vegán és baba változatban

karfiolpizzal02_fin.jpg

A névadásnak mágiája van. Ha valamit karfiollepénynek hívunk itthon, kevébé vonzó, mint amikor karfiolpizzának. A pizzáról legkésőbb óvodás korban rögzül, hogy a vékony, de puha kelt tészta és a paradicsomszósz adta mennyország örök komfort fogás lesz. Ehhez képest nem bíztam abban, hogy egy karfiollal puhított, mentes tészta gazdag szósszal és feltéttel hasonló élményt tud nyújtani. Eleinte pizzának sem mertem hívni (nehogy fenyegető levelet kapjak Nápolyból).  De mivel többször is bizonyította már addiktív hatását, megérdemelte a nevet. Háromféle változatban készítettem el: a klasszikus tésztájában van kemény sajt, amitől még jobb lesz, a vegán verzió nagyon növényi, a baba változat pedig nagyon baba. Nyári paradicsommal és friss bazsalikommal a legjobb.

olvass tovább

Anna banános répatortája és még 4 turbó finomság szülés utánra

montazs_2020_07.jpg

“Szóval evett egy kis humuszt zöldségekkel szülés után? Ne csodálkozzon, hogy szédül. Pár órája szült egy babát! Olyan, mintha lefutott volna egy maratont. Most nagyon sok kalóriára van szükség, hogy visszanyerje az erejét! Gyorsan egyen valami édességet! Mikor máskor nassolhat az ember éjjel bűntudat nélkül?” - kísért vissza az ügyeletes szülésznő a gyerekágyi kórterembe, amikor elindultam visszaszerezni a babámat a születés utáni vizsgálatairól, de mint az őszi légy, a fal mentén araszoltam. Bárcsak ott lett volna velem Anna banános répatortája. Összegyűjtöttem néhányat azok közül az ételek közül, amelyeket a férjem, barátaim, és ovistársak készítettek a gyermekágyi időszakban, hogy inspiráljak másokat is, hogy gondoljanak a frissen szült anyákra!

olvass tovább

Nyit a vakáció konyha! Spenótos spárgás kölespite - baba verzióban is

 

spa_rga_sko_lespite.jpeg

Attól még, hogy valami zöld, lehet sokszínű - érveltem ilyen haloványan, mert kosztosaim szerint időnként túl zöld ételeket készítek. Igaz, a zöldspárga, a spenót és a kertünkben termett néhány szem borsó is zöld, de annyira másképp zöld. Aztán még zöldfűszerrel is megszórom őket, mentával, citromfűvel: azok sem épp neonsárgák, vagy királykékek. A nagyapjuk főztjének mindig sikere van, és valószínűleg a kacsazsír és a szalonna, a magyar konyha szívbéli ízfokozói a titka, amelyeket ételeiben kis mértékben elhelyez. Hát én is elhelyeztem itt kis mértékben, és  segítettek is jobb színben feltüntetni a sok zöldet. Jó dolog a kölespite: egyszerű, és szalonnamentes baba változat is készült belőle. 

olvass tovább

Kakukkfüves gombakrém áfonyavelővel - egy négyéves gombautáló ajánlásával

gombapastetom05_fin.jpg

Mindenki, aki több gyereket nevel, kénytelen megtanulni zsonglőrködni az ételekkel, hogy lehetőleg ne minden háklit, igényt, szükségletet kelljen külön kezelni, hanem legyenek átfedések is. Nálunk a nagyobbik szereti és igényli a gombát, a középső utálja. Az áfonyát viszont szereti, és az ilyen módon sikeresen kíséri a gombapástétom útján a szervezete felé. Így lett tehát ez a két komponens egy mártogatós. Gomba dögivel terem most, az esős időben, de hogyan kerül hozzá közel az áfonya? Sok tudnivalót írok róla, miért nehezebb termeszteni, miért fontos és egészséges, és mikortól ajánlható a kicsiknek. 

olvass tovább

Indul a grillszezon: füstölt busa csudajó

fustolt_busa01_fin.jpg

Biztos, hogy tud valamit a busa - gondoltuk már évek óta, és szemezgettünk vele sokszor a piacon. Vonzott, hogy olcsó, és egyszerű hal. Főztem levesbe, sütöttem kukoricás bundában, vagy halpogácsaként, meg natúr, roston is, de valahogy mindig kilógott az a kesernyés busaíz. A gyerekeknél pláne. “Füstöljük meg!”- vetette fel egy nap a gyermekek apja, és ettől a naptól új korszak vette kezdetét. Tán csak Karády Katalinnal állt annyira jól a füst, mint egy bőrös busafilének. Ebből most nem készült baba verzió, de ovis kortól jó kaland. Négyféle zöldköretet készítettünk hozzá.

olvass tovább

Sült céklás borscs, a kismamák megmentője - BLW baba változatban is

borscs.jpeg

Miért épp a kismamák megmentője a céklaleves? Persze mindenki másé is, de főleg azért, mert ásványi anyag tartalmával, a vérképzést segítő tápanyagaival turbóz terhesség alatt. Szülés után pedig a folyadékpótlás, a test melegen tartása és tejserkentő fűszerei miatt egy áldás. A posztban részletezem, mit is jelent, hogy galaktogóg alapanyag, és mik számítanak annak. Szüléseim után az első, amit kértem, a borscs, mert nekem segített beindítani a szoptatást. Meg amúgy is imádom, és ha van nem felejtettünk el folttisztító szappant venni, akkor jó látni, ahogyan a gyerekek céklát falnak. Baba változatot is készítettem falatkásan étkező kicsiknek. 

olvass tovább

Probiotikus epres ivójoghurt - tejmentesen

epresjoghurt.jpeg

A tavasznak két hulláma van. Az első hullám az éledező természeté, a második akkor jön el, amikor beindul a magyar eper szezonja. Akkor aztán a salátától a süteményekig és italokig mindenben képviseli magát május luxusa. Most egy tejmentes ivójoghurtot készítettem az ivásra nehezen rávehető lázadóim kedvéért, és azokra az ismerős gyerekekre, felnőttekre is gondolva - egy kezemen meg sem tudom számolni őket - akik egészségügyi vagy más okból tejmentesek. Egy trükkje van az italnak, amitől probiotikus lesz: hogy gyerekbarát módra erjesztett gyümölcsvízzel készül. Ebben a feketeöves Fermentor blog szerzője segített nekem. Arról is írok, hogy mire ügyeljünk, ha a kicsiknek epret kínálunk. 

olvass tovább

Zöldfűszeres hasselback batáta - bármikor bevethető köret

hasselback01_fin.jpg

A nagy és viharos múltú stokholmi Hasselbacken étterem https://hasselbacken.com/en/about-hasselbacken/a  történetének egyik jelentős pillanataként tartja számon, amikor 1953-ban Leif Elisson először alkotta meg a vékonyra irdalt, sült burgonyát. Hálás vagyok ezért a találmányért, akut köretdilemmán át tud segíteni. A batáta önmagában is nagyon tápláló gyökér, és ilyen módon kis rései rengeteg fűszert, zöldfűszert magukba tudnak fogadni úgy, hogy a gyerekek elfogadják. Még a szósz neve is sikertörténet, mert gyerekbarátul hangzik: csimicsurri. Nem hagyja magát elrontani. 

olvass tovább

8 ok, amiért együnk pisztrángot! Itt ropogósan borsópürével, spenót pesztóval, babáknak is

 

img_2041.jpeg

Hálás vagyok a meséknek és daloknak, amelyek fel tudják kelteni a gyerekek kedvét ahhoz, hogy esélyt adjanak egy ételnek, amit amúgy utálnak. Így jártam Schubert Pisztráng ötösének néhányszori eléneklésével (A csermely halkan zúgott, hol útja völgybe nyílt…). A halat ki nem állható középsőmnek dallal jobban csúszott a pisztráng, bár így sem lett örök kedvence. Én annál inkább szeretem, és külön érdeme, hogy csak egy kis fűszerezést kíván és egészben 15 perc alatt megsül a sütőben. Felsoroltam a remek érveket a pisztráng mellett, mert ez hazánkban is tenyésztett, tápanyagdús hal, a hozzátáplálás idején is jó választás. Úgyhogy jön a családi és a baba verzió is.

olvass tovább